Súťažné plávanie

11.05.2014 14:21

V dnešnej dobe sa súťažne plávajú 4 disciplíny : prsia, kraul (voľný spôsob), znak, motýlik (delfín), ale aj polohový pretek, ktorý je spojením všetkých štyroch disciplín. 

Preteky sa uskutočňujú v bazéne s dĺžkou 25 alebo 50 metrov.

Prsia: Sú najstarším a najznámejším plaveckým štýlom. Zo 4 štýlov je najpomalší. Plavec je vo vode položený na ''prsiach'' a pohyby rúk a nôh vykonáva súčasne. Telo je pri základnej (splývavej) polohe takmer horizontálne. Uhol medzi hladinou a telom plavca sa môže meniť zo 4 do 15 stupňov.

Kraul (voľný spôsob): Je najefektívnejší a najrýchlejší, práve vďaka polohe tela pri plávaní, ktorá kladie vode najmenší odpor.Telo plavca je takmer vo vodorovnej rovine a hlava je ponorená tvárovou časťou do vody. Hlava sa nesmie dvíhať z vody, ani vykláňať mimo pozdĺžnu os tela do strán. Záber paží je možné realizovať po troch rozdielnych dráhach - obrátený otáznik, esovitej dráhe, alebo priamym záberom.

 Znak: Je jediný plavecký spôsob, pri ktorom je plavec položený na chrbáte - na znaku. Je tretí v poradí v rýchlosti. Plavec je takmer v horizontálnej polohe. Horná časť tela je mierne vyššie, ako časť spodná -  ramená sú o niečo vyššie ako boky. Hlava je položená na hladine, tvárovou časťou nad vodou. Jej poloha, ako aj sklon trupu, sa mierne líši v závislosti od rýchlosti plávania. Čím viac je telo vo vodorovnej polohe, tým menší odpor vode kladie. 

Motýlik ( delfín)Motýlik má svojho predchodcu v plaveckom spôsobe prsia. Ako každý spôsob, tak aj prsia boli v prvej polovici 20. storočia pravidlami vymedzené. Toto určenie čo sú a čo nie sú prsia, však dávalo plavcom dostatočný priestor pre experimentovanie a nachádzanie rýchlejších variant. Ako prvý využil prenášanie paží nad hladinou roku 1926 nemecký rekordér E. Rademacher. Keďže takto zavedené novinky klasické prsia zrýchľovali, väčšina plavcov sa začala novému trendu prispôsobovať. Po čase sa tak z klasických pŕs stávalo niečo úplne iné, a tak v snahe o zachovanie pôvodného pomalšieho prsiarskeho spôsobu, vznikol (odčlenil sa) spôsob nový - motýlik. Motýlik je výrazne rýchlejší než prsia a od roku 1954 predstavuje samostatný a zároveň najmladší plavecký spôsob, s ktorým je možné sa v pravidlách stretnúť.

Polohový pretek: Nepatrí medzi štýly, ale medzi súťažné disciplíny. Pretekár pláva 4 plavecké štýly v poradí: motýlik (delfín), znak, prsia, kraul (voľný spôsob). Každý zo 4 spôsobov musí zabrať rovnakú časť celkovej dráhy ( najmenšou možnou vzdialenosťou pri tomto preteku je 100 metrov a pri tejto vzdialenosti zaberá každý zo štýlov 25 metrov čo je 1/4 z celkovej dráhy)


Podľa rýchlosti môžeme zoradiť plavecké štýly od najrýchlejšieho po najpomalší takto : kraul (voľný spôsob), motýlik (delfín), prsia